dwergkees puppies te koop


Standaard van de
(Dwerg) Keeshond

 

Algemeen:

Keeshonden vallen op door hun mooie uitstaande vacht. Om de hals vormt zich een volle, manenachtige kraag. Het vosachtige hoofd met de schrandere ogen, de spitse, dicht bij elkaar geplaatste oren en de sterk over de rug gekrulde, zwaar behaarde staart verlenen de Keeshond de eigen karakteristieke fierheid. Zijn voortdurende argwaan tegen alles wat vreemd is, zijn onwankelbare trouw, zijn volledige desinteresse voor zwerven en stropen, en zijn spreekwoordelijke waaksheid, maken de Keeshond tot een gezelschapshond bij uitstek.

 

Hoofd:

Middelmatig groot. Van boven gezien versmalt het hoofd zich wigvormig tot de neuspunt. Van opzij gezien is er sprake van een matige stop. De snuit is niet te lang en in goede verhouding tot de bovenzijde van het hoofd en voorhoofd. De neusspiegel is rond en klein. De kleur van de neus is diepzwart, bij bruine exemplaren donkerbruin. De lippen moeten goed aansluiten en mogen geen plooien vormen bij de mondhoeken. De kleur van de lippen en oogranden is zwart, bij bruine exemplaren bruin.

 

Gebit:

Schaargebit.

 

Oren:

Klein en dicht bij elkaar geplaatst (hoe dichter, hoe beter), driehoekig. hoog aangezet. Ze worden altijd rechtop gedragen en tippen niet aan de punt.

 

Ogen:

Middelmatig groot, ovaal gevormd en enigszins schuin geplaatst. Altijd donker van kleur.

 

Lichaam:

De hals is middelmatig lang. Zo kort mogelijke rug, geheel recht, maar voor iets hoger dan achter. Diepe borst, met gewelfde ribben en de buik naar achteren iets opgetrokken.

Schouderhoogte tot 26 cm; iedere maat daaronder is toegestaan, mits het totaalbeeld en de gezondheid er niet onder lijden.

 

Benen:

Middelmatig lang, in verhouding tot het lichaam. Stevig en goed recht. De achterbenen zijn in het spronggewricht iets gebogen.

 

Voeten:

Zo klein mogelijk, rond. met gewelfde tenen, zogenaamde kattenvoeten.

 

Staart:

Middelmatig lang. hoog aangezet, direct van de staartwortel omhoog naar voren over de rug liggend, dan zijdelings naar rechts of links gebogen en ringvormig gerold. Moet vast op de rug liggen of direct op de rug gerold.

 

Vacht:

Hoofd, oren, voeten, buiten- en binnenzijde van de voor- en achterbenen zijn kort en dicht behaard: het overige deel van het lichaam is overvloedig en lang behaard. Raskenmerkend voor het haar van de Keeshond is dat het voornamelijk rondom de hals en schouders los en recht van het lichaam afstaat zonder gegolfd, kroezig of ruig te zijn. Op de rug mag het haar niet in een scheiding vallen, maar moet los naar alle kanten uitstaan.

 

Het haar is het langst onder de hals en aan de staart. De achterkant van de voorbenen heeft een sterk ontwikkelde, geleidelijk naar beneden verlopende bevedering van de elleboog tot aan de buiging van de voorknie. Aan de achterbenen reikt de bevedering niet helemaal tot aan het spronggewricht.

 

Kleur:

Wit, zwart, bruin, oranje, wolfsgrauw en anderskleurig (blauw, crème, beverkleurig en gevlekt; gevlekte exemplaren moeten wit als grondkleur hebben; de zwarte, bruine, grijze of oranje vlekken moeten over het gehele lichaam verdeeld zijn).

 

bron: mijn hond, mijn vriend

 

Dwergkees collage